Au plecat la muncă în Praga pentru a-şi construi o viaţă mai bună în România, dar visele s-au spulberat în câteva secunde. Este doliu apăsător în două ţări. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni s-a întâlnit astăzi cu rudele celor cinci români ucişi în explozia de la uzina chimică.
Aveau de gând să se întoarcă în ţară cu banii potriviţi pentru a-şi contrui o casă şi un viitor. Mircea şi fratele său lucrau împreuna în rafinărie.
Primul care a văzut dezastrul a fost Marius Barbu. Şi el şi-a pierdut cumnatul: „Când am desfăcut şuruburile a intrat oxigen în cazan. Fiind aeroterma de căldură în faţa cazanului ăsta, automat s-a aprins, pentru că toţi vaporii de benzină au fost sus. Au venit jos în aerotermă, aeroterma s-a aprins, n-a durat, nu ştiu, totul s-a întâmplat în câteva secunde.”
Putea fi şi el suprins de explozie, dar îşi luase o scurtă pauză. Nu şi-a imaginat că atunci când se va întoarce nu va mai găsi pe nimeni: „Doi erau striviţi acolo, erau sub fiarele astea şi patru, inclusiv cehul ăsta, erau jos, aruncaţi la 20 şi ceva de metri.”
O imagine pe care cei care au supravieţuit vor să şi-o şteargă din minte. Tot ce îşi doresc acum este să-şi poată înmormânta rudele acasă cât mai repede.
Trupurile neînsufleţite ale celor cinci români au fost aduse la morga spitalului din Vinohradi din Praga. De-abia după ce autorităţile române, dar şi cele din Cehia vor termina toate formalităţile, rudele vor putea să-şi ducă morţii acasă în România, anunță obervator.tv.
În sprijinul familiilor de români este şi ambasada de la Praga, unde a ajuns de urgenţă şi ministrul Natalia Intotero.
La aceeaşi uzină a mai avut loc o explozie în urmă cu doi ani, dar mult mai uşoară. Cehia şi România sunt în şoc.
Tragedia este cel mai grav accident industrial din ultimele trei decenii. Ancheta va stabili dacă regulile de securitate au fost respectate.